Tel Aviv


Här hittar du den enda staden i Israel som är lite influerad av västvärlden, nattlivet har hög puls och atmosfären är härlig. I Tel Aviv finns det massor av unga människor och till och med en gayscen som lever och frodas. Det finns riktigt bra shopping, det är helt enkelt en exotisk och vacker storstad när den är som bäst.

Tel Aviv City 300x152 - Tel Aviv

Stadskärnan består av den gamla arabiska staden Jaffa och inbjuder verkligen till långa promenader och en skön paus på någon av de mysiga uteserveringarna. När det lider mot kvällen är det boulevarden man ska satsa på. Sätt er ner på en lämplig plats med något att dricka och njut av solnedgången över Medelhavet.

Storstad möter badort

Mitt i Tel Aviv ligger en otroligt vacker strand och det är här som den myllrande storstaden blir en badort. Det är en modern storstad i alla bemärkelser och självklart finns här nöjen av alla de slag dygnet runt. Men i Tel Aviv hittar du även flera tusen år gammal kultur och här finns verkligen en skatt att upptäcka för den intresserade.

I den gamla hamnstaden Jaffa som ligger mitt i den moderna storstaden finns det riktigt gamla och vackra stadsdelar. En del av dem är så gamla som 5000 år. Strosa runt bland trånga gränder och pittoreska fiskrestauranger och känn historiens vingslag. Här kan man äta och dricka gott på promenadavstånd till de modernare nöjena.

Självklart finns det flera härliga russin att plocka ur kakan i Tel Aviv för den kultursugne. Vill du veta allt som finns att veta om judarnas liv och historia? Då ska du bege dig till Diaspora museet. Vill du se hur man levde på forntiden är det Ha’arets museet och vill du se Israels mer moderna konst? Ja då är det obligatoriskt med ett besök på Golda Meir-centret. Även i Israel finns det opera, dans och musikföreställningar av hög klass. Ett besök på Tel Aviv performing arts center kan ge dig ditt lystmäte vad gäller detta.

Något man nästan måste uppleva under ett besök i mellanöstern är en riktig orientalisk basar. En av de bästa här är souk-Carmel. Det är en fantastisk och stor utomhusmarknad som ligger i Tel Avivs yemenitiska kvarter. Där kan man lukta, smaka, känna, se och självklart pruta. Den står sig väl i klass med andra basarer som tex Grand Bazar i Istanbul.

Visste du att?

  1. Israel har en egen typ av eluttag som kallas typ H. Denna standard hittar du bara i Israel i hela världen. Läs mer på Reseadapter.com!
  2. Israel har ett eget järnvägsnät med 1138 km räls. Du kan bland annat ta dig mellan Jerusalem och Tel Aviv. Läs mer på Tåg.nu!
  3. I Israel talas tre språk. Hebreiska, arabiska och engelska. Läs mer på Språk.nu!