Jerusalem

Jerusalem är ”den heliga staden” och inte bara för kristna utan judar och muslimer också. Staden ligger alltså i Israel och gränsar till flera länder, bland annat Egypten, Jordanien, Syrien och Libanon. Varje år är det tusentals religiösa människor som vallfärdar hit från alla jordens hörn. Men det är inte bara pilgrimer som kan få ut något av ett besök här, att åka som vilken turist som helst ger en upplevelse för livet.

The Holy City Jerusalem 300x194 - Jerusalem

Jerusalem har en så rik och unik historia att det kan få vem som helst att tappa andan. Oavsett om man är religiös eller inte. Men hur kan det komma sig att tre av de stora världsreligionerna samlats här i just den här staden? Vad är det som lockar de besökande pilgrimerna? Jo för muslimer är det främst den världsberömda Klippmoskén och Al –Aqsa moskén som är målet. Dem är nämligen två av de allra heligaste byggnaderna inom Islam. Åker man hit som kristen är det ofta för att vandra den väg som Jesus sägs ha gått till korset. Åker man hit som Jude så är det antagligen för att lämna en bön till Gud i Klagomuren. Men det finns även flera kyrkor av olika slag att besöka.

Denna underbara smältdegel av kultur och historia fullkomligt skiner i vitt och i guld. Staden har ett helt unikt ljus tack vare att man endast bygger med den vita Jerusalemstenen. Det är det enda byggnadsmaterial som är tillåtet och det gör att arkitekturen är otroligt spännande. Det är inte svårt att drömma sig tillbaka flera tusen år i tiden.

Shopping

Här är det inte svårt att shoppa loss det finns massor av spännande butiker och varor att handla här. Självklart finns det otroligt mycket souvenirer i de mer turisttäta områdena men ta er gärna utanför dem. Då går det att hitta riktigt bra priser och betydligt fler saker att välja på. Här kan man köpa massor av skor, kläder och smycket till ett mycket billigare pris än hemma. Dessutom så förväntas man pruta på det mesta. För dig som letar härliga presenter så finns här gott om både kryddor, inhemska matvaror och hudvårdsprodukter från Döda havet. Allt är inom gångavstånd från centrum och det är lätt att ta sig fram. Det enda du behöver är en bra karta över staden.

Ät gott

Här hittar du inte helt oväntat kanske världens godaste falafel för en spottstyver på stan. Men det finns gott om fina restauranger som serverar härlig mat från Mellanöstern. Det finns även massor av caféer och lunchrestauranger där du kan njuta på uteserveringen efter en dag i vimlet. På sommarhalvåret finns det även ett bra utbud av italiensk glass i Jerusalem. På vintern är det inte särskilt varmt här men när solen är framme kan man ändå vara utomhus utan att frysa allt för mycket. Bästa tiden att åka hit är antagligen under våren eller hösten. Då är det varken för kallt eller för varmt och man får det mesta utav allt. Något som kan vara bra att tänka på är att under alla de lokala högtiderna så stänger precis allt ner. Så var noga med att kolla datumen du är där.

Visste du att?

  1. Israel har en egen typ av eluttag som kallas typ H. Denna standard hittar du bara i Israel i hela världen. Läs mer på Reseadapter.com!
  2. Israel har ett eget järnvägsnät med 1138 km räls. Du kan bland annat ta dig mellan Jerusalem och Tel Aviv. Läs mer på Tåg.nu!
  3. I Israel talas tre språk. Hebreiska, arabiska och engelska. Läs mer på Språk.nu!